8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Dzięki zawartości witaminy K jeżyny wpływają na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/13/9f/64d62b3cbc540_o_large.jpg)
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com
Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny na mocne kości
Dzięki zawartości witaminy K jeżyny wpływają na mineralizację kości i zapobiegają łamaniu się ich oraz redukują ryzyko wystąpienia osteoporozy. Witamina K bierze również udział w procesach krzepnięcia krwi, więc korzystnie wpływa także na układ krążenia. Jedzenie jeżyn wspomaga więc gojenie się ran i siniaków oraz zmniejsza zbyt obfite krwawienia miesiączkowe.