W skrócie:
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które warto wykorzystywać w kuchni jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie, kiedy jest młody i delikatny. Dla wielu z nas najlepiej smakuje oczywiście krótko obgotowany i polany złocistą bułką tartą. Z kalafiora można zrobić pyszną zupę, różnego rodzaju placki, kotleciki czy zapiekanki, ale również sałatki. Dziś proponuję ci przepis na wyśmienitą sałatkę kalafiorową. Mam swój wypróbowany sposób na to warzywo. Do sałatki kalafiora nie trzeba gotować. Jednak surowy, podzielony na różyczki może być za twardy i wtedy jedzenie takiej sałatki wcale nie będzie przyjemne. Jest na to metoda. Kalafiora dzielę na małe części i umieszczam w naczyniu robota kuchennego z funkcją siekania. Następnie blenduję kalafiora do momentu, aż powstaną maleńkie różyczki. Tak drobno zmielony kalafior można bez problemu jeść na surowo. W tym przepisie jednak przypiekamy go nieco na patelni. Dodaję jeszcze ciecierzycę, ogórka oraz ser feta. Całość smakuje wybornie. Sprawdź i wypróbuj sałatkę z kalafiora, a przekonasz się, jaka jest smaczna.
Sałatka z kalafiora, fety i ogórka – przepis na lekką przystawkę
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół główki młodego kalafiora,
szklanka ciecierzycy z zalewy (z puszki lub ze słoika),
100 g fety,
1 ogórek wąż,
szczypiorek,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
mix ulubionych sałat (np. roszponka, rukola lub młody szpinak),
sól, pieprz,
łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z kalafiorem, fetą i ogórkiem?
Kalafior podzieliłam na mniejsze części i poszatkowałam w robocie kuchennym. Powinny wyjść maleńkie różyczki.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy i razem z kalafiorem umieściłam na patelni. Dodałam sos sojowy, olej słonecznikowy, wymieszałam i smażyłam ok. 7 minut aż ciecierzyca i kalafior zrobiły się rumiane. Następnie zdjęłam je z patelni i przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął tłuszcz.
Ogórka pokroiłam na półplasterki, szczypiorek posiekałam. Przełożyłam do salaterki, dodałam ciecierzycę, kalafior i mix sałat. Wymieszałam.
Sałatkę z kalafiorem doprawiłam solą i pieprzem. Nie trzeba dużo soli, ponieważ sos sojowy sprawia, że kalafior i ciecierzyca i tak będą słone. Skropiłam sałatkę sokiem z cytryny i ponownie wymieszałam.
Całość posypałam pokruszoną na drobną fetą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?