MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. huandi/123RF

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Stewia

SŁODZIK NA „TAK”!

Wyciąg z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana zawiera glikozydy stewiolowe (E960), które są ok. 100 razy słodsze od cukru. Stosuje się ją więc w tak niewielkich ilościach, że praktycznie nie dostarczają kalorii.

Związki te mają właściwości prozdrowotne, m.in. mogą zmniejszać nadciśnienie o 6-14 procent, a także obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Inne badania wykazały też, że może poprawiać wrażliwość komórek organizmu na insulinę oraz ograniczać utlenianie cholesterolu LDL i ilość tworzonych przez niego złogów miażdżycowych. Wpływ stewii na zdrowie obejmuje więc profilaktykę cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych chorób cywilizacyjnych.

Smak słodzika ze stewią może różnić się w zależności od wytwórcy, dlatego warto poszukać produktu o optymalnych walorach. Należy też unikać tych zamienników cukru, które oprócz związków ze stewii (indeks glikemiczny równy 0) zawierają wypełniacz w postaci maltodekstryny. Związek ten ma wysoki indeks glikemiczny – IG 105, czyli powyżej pierwotnie przyjętej skali! Dla porównania czysta sacharoza ma IG 68.

Zobacz również

Wypadek w północnej Wielkopolsce. Dwie osoby trafiły do szpitala

Wypadek w północnej Wielkopolsce. Dwie osoby trafiły do szpitala

Dzień Dziecka 2024 w Gliwicach - zobacz ZDJĘCIA!

NOWE
Dzień Dziecka 2024 w Gliwicach - zobacz ZDJĘCIA!

Polecamy

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu

Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu