MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Wielka radość w Parku Etnograficznym w Tokarni. Urodziła się jałóweczka

Wielka radość w Parku Etnograficznym w Tokarni. Urodziła się jałóweczka

Polecamy

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

W Żaganiu działa krajowa mapa zagrożeń. Warto z niej korzystać!

W Żaganiu działa krajowa mapa zagrożeń. Warto z niej korzystać!

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?