MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

MOC, czyli Muzyczne Obiady Czwartkowe we Włoszczowie. Usłyszymy przeboje Beatlesów

NOWE
MOC, czyli Muzyczne Obiady Czwartkowe we Włoszczowie. Usłyszymy przeboje Beatlesów

Maluchy wyruszyły z Krakowa do Monte Cassino. Za kierownicą jednego Sobiesław Zasada

NOWE
Maluchy wyruszyły z Krakowa do Monte Cassino. Za kierownicą jednego Sobiesław Zasada

Polecamy

Stu nowych rekrutów na szkoleniu w Lubuskiem. Trafili do naszych koszar

Stu nowych rekrutów na szkoleniu w Lubuskiem. Trafili do naszych koszar

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz